Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Το Θέατρο ως Πηγή Έκφρασης για τα Παιδιά και τους Νέους" | Νηπιανθάκια

"Το Θέατρο 
ως Πηγή Έκφρασης για τα Παιδιά και τους Νέους"

Αφιέρωμα για την "Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 
για τα παιδιά και τους νέους"

Της Ανθής Ψωμά


      Η παγκόσμια ημέρα θεάτρου για παιδιά και νέους γιορτάζεται κάθε χρόνο στις...
20 Μαρτίου από το 1965 με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Θεατρικού Δικτύου για τα παιδιά και τους νέους (Assitej - International Association of theater for children and young people) για να τιμήσει τα άτομα από όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν και αναδεικνύουν την αξία της θεατρικής τέχνης (Πηγή). Το θέατρο είναι μια τέχνη που ξεκίνησε από την αρχαιότητα, αλλά εκτείνεται χρονικά στο παρόν και στο μέλλον, γιατί πηγάζει μέσα από τις βαθύτερες ψυχικές ανάγκες του ανθρώπου.

      Η σχέση των ανθρώπων με το θέατρο είναι συνεχής μέσα στον χρόνο, καθώς είναι έμφυτη η τάση τους να αναπλάθουν στο μυαλό με τη βοήθεια της μνήμης και της φαντασίας τους όσα έχουν ζήσει, αλλά και όσα πρόκειται να ζήσουν. Οι πρώτες παραστάσεις επομένως δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται στη φαντασία του ανθρώπου. Έτσι μέσα στο νου του ο καθένας πλάθει με τρόπο θεατρικό ό,τι τον απασχολεί ή σχεδιάζει να του συμβεί. Σε αυτά τα σενάρια του νου συμμετέχει ο ίδιος ο άνθρωπος σε διάφορους ρόλους, σε διαφορετικά σκηνικά, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, σε διαφορετικές καταστάσεις σκηνοθετώντας, αλλά και παρακολουθώντας σαν απλός θεατής.

      Ειδικά για το παιδί, το θέατρο είναι η πιο αποτελεσματική διαδικασία για να αποκτήσει συνείδηση του εαυτού του, να αναπαραστήσει την εξωτερική πραγματικότητα, όπως αυτό την αντιλαμβάνεται, να δημιουργήσει φανταστικές προσδοκίες και να ονειρευτεί. Αυτό γίνεται με διάφορες θεατρικές τεχνικές, τη μίμηση, τα παιχνίδια των ρόλων που εξελίσσονται σε διαφορετικές συνθήκες και χώρους, όπως η σχολική τάξη, το προαύλιο του σχολείου, οι χώροι συναναστροφής, τα ομαδικά και ατομικά παιχνίδια και γενικά οπουδήποτε το παιδί μπορεί να εκφράσει τις αληθινές του σκέψεις και προσδοκίες. Σε αυτά τα θεατρικά παιχνίδια το παιδί μεταπηδάει με ευκολία από τον ένα θεατρικό ρόλο στον άλλον ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία παρακολουθεί τα γεγονότα που το αφορούν. Παράλληλα μαθαίνει να συνεργάζεται με τους συνομιλήκους, να αλληλεπιδρά και να επικοινωνεί λεκτικά ή συναισθηματικά.

      Γι' αυτούς τους λόγους, το θέατρο ως δύναμη και "όπλο" για την αυτογνωσία, μπορεί να ξαναζωντανέψει ή να ανασυνθέσει την πραγματικότητα, να αποδώσει συμπεριφορές και καταστάσεις όπως θα έπρεπε να είναι για την εξημέρωση και τη διαπαιδαγώγηση όλων των νέων. Το θέατρο είναι αναγκαίο για τους νέους και τα παιδιά γιατί μέσα από αυτό μπορεί η ψυχή και το μυαλό τους να ελευθερωθεί και να πετάξει σε υψηλές αξίες και ιδανικά μακριά από την πίεση της μίζερης πραγματικότητας.

Σημείωση: Η ευαισθησία και οι παιδαγωγικοί στοχασμοί του Συλλόγου Πηγή Παιδείας και της προέδρου, Ευαγγελίας Τζιάκα, ήταν πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο άρθρο. Ευχαριστώ για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη!



Διαβάστε επίσης:















Για να δείτε όλα τα άρθρα πατήστε ΕΔΩ.

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!

Σενάριο Κουκλοθεάτρου: "Φέρτε την Άνοιξη στην Πόλη!" | Νηπιανθάκια

Πάσχα: Λαγός και Πουλάκι για το Κουκλοθέατρο | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Πετάξτε Μελισσούλες της Άνοιξης" | Νηπιανθάκια

8 Δραστηριότητες για τα Χρώματα (Project) | Νηπιανθάκια

Άνωση/Επίπλευση, Βύθιση και Πυκνότητα: Πείραμα με Αυγό (+βίντεο) | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Θάλασσα" | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Λαϊκό Παραμύθι: "Το Πιο Γλυκό Ψωμί" | Νηπιανθάκια

Κατασκευή Ελέφαντα | Νηπιανθάκια