Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να εφαρμόσουμε την τεχνική του Black Light Theater στην Προσχολική αγωγή; Της Ανθής Ψωμά

Πώς να εφαρμόσουμε την τεχνική του 
Black Light Theater 
στην Προσχολική αγωγή;

Από την Ανθή Ψωμά



        Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Παρακάτω παρουσιάζεται μια ιδέα για τα παιδιά για ένα πιο πρωτοποριακό θέατρο, το οποίο δεν γνωρίζουν, αλλά άμα το γνωρίσουν θα τα μαγέψει. Πρόκειται για το "Black Light Theater" ή όπως μεταφράζεται απλά στα ελληνικά, "μαύρο φωτιζόμενο θέατρο", γνωστό και ως μαύρο θέατρο της Πράγας. 


Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την εντυπωσιακή τεχνική του Black Light Theater 
στην Προσχολική αγωγή;


      Το Black Light Theater βασίζεται στο ότι το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει σε ένα μαύρο τοπίο τις μαύρες μορφές. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο μαγικό και πώς εμείς μπορούμε να το επιτύχουμε μαζί με τα παιδιά;
   Θα χρειαστούμε μαύρο φόντο, για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μαύρο ύφασμα, λάμπες black light, φωσφορούχα χαρτόνια για την κατασκευή σκηνικών ή αντικειμένων και φωσφορούχο σπρέι για να χρωματίσουμε αντικείμενα και επιφάνειες. Επίσης, αν χρησιμοποιήσουμε λευκό χρώμα, μέσω αυτού του φωτισμού φαίνεται ως μπλε. Χρησιμοποιούνται, επίσης, μαύρα κουτιά, ή επενδυμένα με μαύρο ύφασμα, ώστε να δίνεται η αίσθηση ότι ο άνθρωπος πετάει. Τα παιδιά που φορούν από πάνω μέχρι κάτω μαύρα ρούχα, δεν φαίνονται στη σκηνή με τον black light φωτισμό και  όταν κρατούν ή κινούν φωσφορούχα αντικείμενα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα αυτά αιωρούνται μαγικά στη σκηνή.



       Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, τα παιδιά φοράνε μαύρα ρούχα που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους, ωστόσο άμα θέλουμε να τους αποδώσουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να ξεχωρίζουν ως ήρωες, μπορούν να έχουν χρωματιστεί τα ρούχα τους από πριν με φωσφορούχο σπρέι ή να έχουν κολληθεί πάνω στα ρούχα φωσφορούχα χαρτόνια ή λευκά χαρτιά.


       Το black theater είναι διαδεδομένο και στον κόσμο του κουκλοθεάτρου, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, όπου μόνο οι κούκλες και τα σκηνικά είναι φωσφορούχα. Οι παίκτες μαυροφορεμένοι για να μην φαίνονται, μπορεί να βρίσκονται κι αυτοί πάνω στη σκηνή για να κινούν τις κούκλες, αλλά για να αποδώσουν το μαγικό στοιχείο και τη μαγική κίνηση στην κούκλα, την κινούν στον αέρα και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Όσο μεγαλύτερες είναι οι κούκλες που χρησιμοποιούνται, τόσο πιο εκθαμβωτικό είναι το αποτέλεσμα.
        Η ιδέα αυτή του Black Light Theater εντυπωσιάζει απίστευτα τους μικρούς μας φίλους, αλλά και τους μεγάλους, και θα ήταν πολύ δημιουργικό να εφαρμοστεί στην προσχολική αγωγή, είτε με την μορφή μιας θεατρικής παράστασης σε σχολική γιορτή, είτε και ως θεατρικό παιχνίδι ή δραματοποίηση μέσα στην τάξη ως μια απλή καθημερινή δραστηριότητα. Είναι σίγουρα κάτι πρωτότυπο και μοναδικά απολαυστικό! Καλές δημιουργίες και καλή διασκέδαση!

Υπογραφή κειμένου: Ανθή Ψωμά 

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ!

Σενάριο Κουκλοθεάτρου: "Φέρτε την Άνοιξη στην Πόλη!" | Νηπιανθάκια

Πάσχα: Λαγός και Πουλάκι για το Κουκλοθέατρο | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Πετάξτε Μελισσούλες της Άνοιξης" | Νηπιανθάκια

Άνωση/Επίπλευση, Βύθιση και Πυκνότητα: Πείραμα με Αυγό (+βίντεο) | Νηπιανθάκια

8 Δραστηριότητες για τα Χρώματα (Project) | Νηπιανθάκια

Μουσικοκινητική: "Θάλασσα" | Νηπιανθάκια

Κατασκευή Ελέφαντα | Νηπιανθάκια

Δραστηριότητες για το Λαϊκό Παραμύθι: "Το Πιο Γλυκό Ψωμί" | Νηπιανθάκια